5 produktów przyśpieszających metabolizm!
Niemal wszyscy marzymy o przyśpieszeniu metabolizmu. Pozwala to wydajniej spalać tłuszcz, czuć się lepiej. Mamy więcej energii oraz witalności, a nasze ciała w dużym stopniu rezygnują z „przetrzymywania” tkanki tłuszczowej. przyśpieszyć metabolizm można na wiele sposobów. Na prędkość naszej przemiany materii wpływają przede wszystkim dwa czynniki: trening i sposób, w jaki się odżywiamy. Dzisiaj zajmiemy się częścią odpowiedniej diety, mianowicie doborem pokarmów. Właściwy schemat to przecież nie wszystko. Istnieją pokarmy które poprawiają i przyśpieszają naszą przemianę materii – każdy na swój własny, niepowtarzalny sposób. Niektóre znacie dobrze, niektóre mniej, ale jedno jest pewne – wszystkie są zdrowe i znacznie przyśpieszają efekty pracy nad sylwetką.
1: Borówka czarna
Antyoksydanty to niezwykle modne słowo ostatnimi czasy. Wszyscy ich potrzebujemy. Ale na czym tak na prawdę polega ich zbawienna rola?
Utlenianie to reakcja chemiczna polegająca na odrywaniu elektronów od cząsteczki. Produktem tego procesu są wolne rodniki. Organizm produkuje je cały czas, ale zdarzają się momenty, takie jak choroba, czy ciężki trening, gdy jest ich bardzo dużo i zwykle zasoby wewnątrzkomórkowych przeciwutleniaczy nie dają sobie z nimi rady. W takiej sytuacji wolne rodniki potrafią uszkadzać różne struktury komórkowe, co prowadzi do spowolnienia regeneracji, hamowania wzrostu masy mięśniowej i spadku prędkości spalania tkanki tłuszczowej.
Ciemnofioletowe owoce z czarną borówką na czele, zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, które znacznie zmniejszają ryzyko zniszczeń, jakie mogą wykonać wolne rodniki. Włączenie do diety takiego źródła antyoksydantów wydatnie zwiększy ochronę organizmu i polepszy metabolizm substratów energetycznych.
2: Migdały
Garść migdałów, czyli zwyczajowa ich jednorazowa dawka, zawiera dużą ilość witaminy E, czyli jednego z najpotężniejszych przeciwutleniaczy. W migdałach znajdziemy również dużą ilość błonnika przyśpieszającego trawienie. Migdały są również jednym z lepszych źródeł potasu.
3: Białko serwatkowe
O wadze białka jako makroskładnik pokarmu z pewnością wszyscy pamiętają. Białko serwatkowe to proteiny o najwyższej biologicznej wartości. Jest idealnie zbilansowane pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów. Badania potwierdziły również że białko serwatkowe działa też przeciwutleniająco.
4: Łosoś
Ryba ta jest niezwykle bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe omega 3. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3 doskonale oddziałują na układ sercowo – naczyniowy i odpornościowy. Hamują procesy starzenia komórek, i wykazują działanie anaboliczne Dbają o wzrok, skórę oraz przyśpieszają spalanie tłuszczu.
5: Szpinak
Szpinak to mało lubiane, ale niezwykle zdrowe warzywo. Jego składniki pozytywnie wpływają zarówno na ciało, jak i na umysł. Szpinak zawiera dużo witamin, soli mineralnych, błonnika i karotenoidów. W porównaniu do innych warzyw zawiera także dużo białka!