10 powodów dla których warto jeść awokado!
1: Zmniejsza ryzyko udaru!
Awokado posiada prawie 25 % dziennego zapotrzebowania kwasu foliowego który obniża częstotliwość występowania chorób serca, i obniża ryzyko udaru mózgu!
2: Dobry przeciwutleniacz
Awokado zawiera przeciwutleniacz który nazywa się „Glutation”, jest silnym antyoksydantem, skutecznie wspiera pracę wątroby, oraz spowalnia oznaki starzenia!
3: Awokado to świetne źródło potasu!
Awokado zawiera więcej potasu niż banan!, jest to prawie 15% jego zawartości!
4: Bogate źródło witamin i minerałów.
Poza dużą ilością potasu, w awokado znajdziemy również fosfor, magnez, wapń oraz sód. Miąsz awokado zawiera także witaminę A, C oraz E i K
5: Poprawia koncentrację!
Zawarty w awokado potas dotlenia mózg, poprawia koncentrację, oraz procesy myślowe. Awokado zawiera również tyrozynę, którą możemy spotkać w suplementach wspomagających koncentracje.
6: Zawiera dużo błonnika
Awokado jest bogate w błonnik, i pomoże ci dłużej zaznać uczucie sytości, błonnik również korzystnie wpływa na układ pokarmowy oraz jelita.
7: Obniża poziom złego cholesterolu
Zawiera sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, których spożywanie niesie ze sobą wiele pozytywnych aspektów dla zdrowia, m.in reguluje poziomy cholesterolu HDL oraz LDL
8: Dobrze wpływa na wzrok
Owoc jest bogatym źródłem luteiny, która chroni oczy m.in przed zaćmą, i zwyrodnieniem plamki źółtej.
9:Zwiększa poziom testosteronu u męzczyzn!
Testosteron to najważniejszy hormon męski, bogate źródło cyku który znajdziemy w awokado, może mieć pozytywny wpływ na jego wysoki poziom.
10: Pozytywny wpływ na stawy
Awokado zawiera przeciwzapalne antyoksydanty, które wraz z odpowiednimi kwasami tłuszczowymi hamują degeneracje chrząstek stawowych. Dodatkowo badania dowiodły że w przypadku uszkodzeń stawów, awokado pomaga w ich odbudowie!.